Kannattaako vanhan ravintolatilan remontointi vai uuden rakentaminen?

Vanhan ravintolatilan remontointi kannattaa usein silloin, kun rakennuksen runko ja sijainti ovat hyvät, mutta sisätilat kaipaavat päivitystä. Uuden rakentaminen on järkevää, jos vanha tila ei täytä rakenteellisia vaatimuksia tai nykyaikaisen ravintolan tarpeita. Päätökseen vaikuttavat merkittävästi kustannukset, aikataulu, sijainti sekä olemassa olevan tilan kunto ja potentiaali. Olemme huomanneet, että huolellinen arviointi projektin alkuvaiheessa auttaa tekemään taloudellisesti järkevän ja liiketoimintaa tukevan ratkaisun. Vanhan ravintolatilan remontointi on yleensä kannattavampaa silloin, kun kiinteistön perusrakenteet ovat hyvässä kunnossa ja sijainti on liiketoiminnan kannalta optimaalinen. Remontointi on usein myös kustannustehokkaampi vaihtoehto, kun vertaillaan kokonaisbudjettia. Erityisen kannattavaa remontointi on historiallisissa tai muuten ainutlaatuisissa rakennuksissa, joiden luonne ja […]

Vanhan ravintolatilan remontointi kannattaa usein silloin, kun rakennuksen runko ja sijainti ovat hyvät, mutta sisätilat kaipaavat päivitystä. Uuden rakentaminen on järkevää, jos vanha tila ei täytä rakenteellisia vaatimuksia tai nykyaikaisen ravintolan tarpeita. Päätökseen vaikuttavat merkittävästi kustannukset, aikataulu, sijainti sekä olemassa olevan tilan kunto ja potentiaali. Olemme huomanneet, että huolellinen arviointi projektin alkuvaiheessa auttaa tekemään taloudellisesti järkevän ja liiketoimintaa tukevan ratkaisun.

Milloin vanhan ravintolatilan remontointi on kannattavampaa kuin uuden rakentaminen?

Vanhan ravintolatilan remontointi on yleensä kannattavampaa silloin, kun kiinteistön perusrakenteet ovat hyvässä kunnossa ja sijainti on liiketoiminnan kannalta optimaalinen. Remontointi on usein myös kustannustehokkaampi vaihtoehto, kun vertaillaan kokonaisbudjettia.

Erityisen kannattavaa remontointi on historiallisissa tai muuten ainutlaatuisissa rakennuksissa, joiden luonne ja tunnelma toimivat ravintolatoiminnan etuna. Monesti ravintolaan liittyy myös paikan historia ja maine, joita ei voi siirtää uuteen sijaintiin.

Liike- ja toimistotilojen saneeraukset ovat järkeviä myös silloin, kun:

  • Vanha tila on jo valmiiksi ravintolatoimintaan soveltuva ja sisältää tarvittavat LVIS-järjestelmät
  • Kiinteistöllä on vakiintunut asiakaskunta ja tunnettuus
  • Vuokrasopimus on edullinen ja pitkäaikainen
  • Ravintolalla on selkeä konsepti, joka voidaan toteuttaa olemassa olevissa raameissa

 

Sen sijaan uuden rakentaminen kannattaa, jos vanha tila kärsii vakavista rakenteellisista ongelmista, ei täytä nykyisiä turvallisuus- tai esteettömyysvaatimuksia tai jos tilan toiminnallinen muutos vaatisi kohtuuttoman kalliita muutostöitä.

Mitkä ovat vanhan ravintolatilan remontoinnin kustannukset verrattuna uuden rakentamiseen?

Vanhan ravintolatilan remontointi maksaa tyypillisesti 30-60% vähemmän kuin täysin uuden tilan rakentaminen. Olemassa olevan tilan hyödyntämisessä säästetään merkittävästi etenkin runko- ja perustuskustannuksissa, jotka muodostavat suuren osan rakennusbudjetista.

Liiketilojen saneeraukset voivat kuitenkin sisältää yllätyksiä, jos rakenteista paljastuu ongelmia kuten kosteusvaurioita, asbestia tai puutteellisia sähköjärjestelmiä. Näihin kannattaa varautua 10-15% lisäbudjetilla.

Kustannuksia vertailtaessa on huomioitava:

KustannustekijäRemontointiUudisrakennus
Perustukset ja runkoHyödynnetään olemassa olevaaTäysi kustannus
LVIS-järjestelmätOsittainen päivitys tai uusiminenKokonaan uudet
LupaprosessitYleensä kevyemmätLaajemmat ja kalliimmat
SuunnittelukustannuksetPienemmät (rajoitteet huomioitava)Suuremmat (vapaampi suunnittelu)
Liiketoiminnan keskeytysTyypillisesti 2-4 kuukautta6-12 kuukautta

Toimistotilojen saneeraukset ovat usein investointina järkevämpiä, sillä uusissa tiloissa vuokrat ovat yleensä korkeammat, mikä vaikuttaa ravintolan kannattavuuteen pitkällä aikavälillä.

Kuinka kauan ravintolatilan remontointi tai uuden rakentaminen kestää?

Ravintolatilan remontointi kestää tyypillisesti 2-5 kuukautta, kun taas uuden rakentaminen vie yleensä 8-14 kuukautta. Aikatauluun vaikuttaa merkittävästi projektin laajuus ja tilan koko. Kokemustemme mukaan huolellinen suunnittelu ja ammattitaitoinen projektinjohto voivat lyhentää toteutusaikaa merkittävästi.

Remontoinnin aikataulu jakautuu yleensä seuraaviin vaiheisiin:

  1. Suunnittelu ja lupaprosessit: 1-2 kuukautta
  2. Purkutyöt: 2-4 viikkoa
  3. LVIS-työt: 3-6 viikkoa
  4. Pintarakenteet ja sisustus: 4-8 viikkoa
  5. Kalusteasennus ja viimeistely: 2-4 viikkoa

 

Uudisrakentamisessa on huomioitava myös tontin hankinta, maanrakennustyöt ja perustusten tekeminen, jotka voivat viedä jopa puolet kokonaisajasta. Lisäksi lupaprosessit ovat yleensä huomattavasti pidempiä.

Aikatauluun vaikuttavat merkittävästi myös tilaajan päätöksenteon nopeus, materiaalien saatavuus ja mahdolliset yllätykset, joita erityisesti vanhemmissa tiloissa voi ilmetä.

Miten ravintolatilan sijainti vaikuttaa remontointi- tai rakennuspäätökseen?

Sijainti on usein ratkaiseva tekijä päätettäessä remontoinnin ja uudisrakentamisen välillä. Prime-sijainneilla olemassa olevan tilan remontointi on lähes aina kannattavampaa, sillä vapaita tontteja tai kiinteistöjä on harvoin saatavilla ja ne ovat erittäin kalliita.

Sijainnin merkitys korostuu etenkin kaupunkien keskustoissa, joissa:

  • Asiakasvirrat ovat vakiintuneet tietyille alueille
  • Uusien liiketilojen rakentaminen on tarkasti säänneltyä
  • Kulkuyhteydet ja parkkipaikat ovat jo olemassa
  • Alueen muut palvelut tukevat ravintolatoimintaa

 

Kasvavilla alueilla tai kehittyvissä kaupunginosissa uuden rakentaminen voi tarjota mahdollisuuden luoda juuri omiin tarpeisiin sopiva tila. Tällöin voidaan paremmin huomioida nykyaikaiset tehokkuus- ja toiminnallisuusvaatimukset sekä kestävän kehityksen näkökulmat.

Sijainnin analysoinnissa kannattaa tarkastella myös alueen demografiaa, kilpailutilannetta ja tulevaisuuden kehitysnäkymiä. Joskus hieman syrjäisempi sijainti voi tarjota merkittäviä säästöjä ja silti houkutella riittävästi asiakkaita erikoistuneella konseptilla.

Mitä lupia tarvitaan ravintolatilan remontointiin tai uuden rakentamiseen?

Ravintolatilan remontointiin tarvitaan yleensä rakennuslupa tai toimenpidelupa riippuen muutostöiden laajuudesta. Uudisrakentamisessa vaaditaan aina rakennuslupa sekä mahdollisesti poikkeamispäätös kaavamääräyksistä, jos ravintolan suunniteltu käyttö poikkeaa kaavan mukaisesta käyttötarkoituksesta.

Keskeisiä lupa-asioita ravintolaprojekteissa ovat:

  • Rakennuslupa (suuremmat muutostyöt ja uudisrakentaminen)
  • Toimenpidelupa (pienemmät muutostyöt, terassit, mainoslaitteet)
  • Elintarvikehuoneiston hyväksyntä (terveysviranomainen)
  • Alkoholilupa (Valvira/aluehallintovirasto)
  • Ympäristölupa (tarvittaessa melun tai hajun takia)
  • Terassilupa (kaupunki/kunta)

 

Vanhan tilan remontoinnissa lupaprosessi on usein yksinkertaisempi, etenkin jos tila on jo aiemmin toiminut ravintolana. Uudisrakentamisessa lupaprosessit ovat kattavampia ja vaativat enemmän ennakkosuunnittelua.

Liiketoiminnan käynnistämisen kannalta on huomioitava myös, että remontoidussa tilassa saattaa olla valmiina joitakin lupia ja hyväksyntöjä, mikä nopeuttaa toiminnan aloittamista.

Millä tavoin ravintolatilan suunnittelussa voi yhdistää toimivuuden ja trendikkään sisustuksen?

Ravintolatilan suunnittelussa toimivuus ja trendikäs sisustus eivät ole toisiaan poissulkevia tekijöitä. Onnistunut suunnittelu lähtee aina asiakaskokemuksesta ja henkilökunnan työtehokkuudesta, joihin yhdistetään visuaalisesti vaikuttava ja ravintolan brändiä tukeva sisustus.

Tärkeimpiä huomioitavia seikkoja ovat:

  • Keittiön ja salin välinen yhteys: sujuva tarjoilijoiden liikkuminen ja ruoan kulku
  • Akustiikka: viihtyisyys ja keskustelumahdollisuudet ilman kaikuhaittoja
  • Valaistus: tunnelman luominen ja käytännöllisyys eri vuorokauden aikoina
  • Materiaalivalinnat: kestävyys, puhdistettavuus ja visuaalinen ilme
  • Kalusteet: mukavuus, kestävyys ja brändin mukaisuus

 

Remontoidussa tilassa voidaan usein hyödyntää olemassa olevia rakenteita ja yksityiskohtia, jotka tuovat tilaan luonnetta ja persoonallisuutta. Uudisrakennuksessa taas on enemmän vapauksia suunnitella tila täysin konseptiin sopivaksi.

Nykyaikaisessa ravintolasuunnittelussa korostuvat myös muunneltavuus, kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut ja digitaalisuuden huomioiminen. Suunnittelussa kannattaa jättää tilaa tulevaisuuden tarpeille ja teknologian kehitykselle.

Olemme toteuttaneet lukuisia ravintolaprojekteja, joissa on onnistuneesti yhdistetty käytännöllisyys ja visuaalinen näyttävyys. Ravintolatilan on oltava yhtä aikaa sekä tehokas työympäristö että elämyksellinen asiakastila, jossa ihmiset viihtyvät.

Pyydä tarjous tai kysy lisää Metritiskin palveluista jo tänään!

Related Articles

Olemme rakentamisen ammattilaisesi

Vankka vuosikymmenten kokemus rakentamisesta, asialleen vannoutuneet ammattilaiset sekä moderni teknologia pitävät huolen siitä, että asiakas saa näköisensä tilat sovitussa aikataulussa. Meillä on pitkän linjan kokemus kokonaisvaltaisten rakentamisprojektien hallinnasta. 

Vastaamme projektista tarvittaessa alusta loppuun ja valvomme työmaalla, että budjetti ja aikataulu pitävät, tuotantoketju on jouheva, laatu priimaa ja lopputulos täydellinen. Tyytyväinen asiakas on onnistumisemme paras mittari.

Projektinjohto & Rakennusinsinööri

Marko Rajala

Pyydä tarjous